Rohkea veto Venäjälle

Julkaistu 25.10.2013 | Kirjoittanut marikyllikki | Kategoria(t): Ihmiset

Nella

Muutama elisenvaaralainen on aikojen saatossa uskaltautunut lähtemään vaihto-oppilaaksi ulkomaille. Yksi heistä on 17-vuotias riihikoskelainen Nella Kuisma, joka lähti elokuussa Krasnodariin, Etelä-Venäjälle.  Päätös lähteä vaihto-oppilaaksi oli pitkän ja vaikean harkinnan tulos.  Suomeen jäisi paljon, mitä ikävöidä: perhe, ystävät ja normaali arki sekä kaikki se tuttu ja turvallinen. Nellan kiinnostus vieraita kulttuureita ja kieliä kohtaan voitti  lopulta ja kesällä 2012 hän haki vaihto-oppilaaksi.  Nellan tuntevat kuvaavat häntä sanoilla sporttinen, ahkera, tunnollinen koululainen ja lämminsydäminen.  Varmasti monella on  Suomessa jo ikävä Nellaa ja hänen luonteenpiirteitään. On kuitenkin hienoa, että jollain on rohkeutta kokeilla uutta avoimin mielin.

– Ajattelin, että nyt täytyy seikkailla kun on vielä nuori. Vaihtovuosi on kuitenkin jotain, mitä ei voi oikein toteuttaa myöhemmin elämässä, Nella itse kertoo.

Vaihtoinnostuksen saaneena Nellan ei ollut vaikea valita mieluisaa maata.  Vaikka asiaa tulikin mietittyä monesta näkökulmasta, niin loppujen loppuksi päätös oli kuitenkin helppo. Nella mietti asiaa taloudelliselta kannalta  ja omien kokemusten kautta. Venäläisen ystävyyskoulumme ansiosta Nella oli käynyt Venäjällä myös ennen vaihtoon lähtöään. Ystävyyskoulutoiminnasta hänellä on pelkästään hyviä muistoja.  Vaihtovuoden hinnat vaihtelevat suuresti maakohtaisesti.

– Vaihtovuoden hinta Venäjälle oli minulle paljon realistisempi tavoite kuin esimerkiksi vaihtovuosi Amerikassa, Nella kertoo. Pinnalla oli myös suuri halu oppia venäjää, josta saattaisi olla hyötyä myöhemmässä elämässä.  Ennen matkalle lähtöä Nella on ehtinyt kartuttaa venäjän kielen taitoaan kouluopiskeluissa kolme vuotta. Kun itse päätös oli tehty, aika kului madellen. Vuoden aikana Nella hoiti käytännön asioita matkaan liittyen. Hän kertoo myös ottaneensa paljon kuvia Suomesta isäntäperheelle ja tuleville ystävilleen näytettäväksi.

– Etenkin kuvia salibandysta olen saanut näyttää moneen kertaan, kun sitä lajia ei ainakaan täällä etelässä tunneta, Nella sanoo.  Viimeisinä päivinä ennen lähtöä Nella tunsi perhosia vatsassaan. Niinä päivinä hän halusi viettää mahdollisimman paljon aikaa ystäviensä ja sukulaistensa seurassa.  Vaikka lähtöpäivänä ajatus oli epätodellinen ja jännittävä, itse  päätös lähteä ei ole vielä kaduttanut. Koti-ikävä kuitenkin vaivaa varsinkin vaikeina hetkinä. Ikävästä pääsee  yli ajattelemalla Venäjän hyviä puolia. Hyviksi puoliksi  Nella luettelee ainakin  kohteliaisuuden toisia kohtaan, vanhusten kunnioittamisen ja auttamisen , vieraanvaraisuuden ja julkisen liikenteen edullisuuden.

Nellan uusi koti Venäjällä

Nellan uusi koti Venäjällä

Nellalle venäläinen kulttuuri ei tullut täysin shokkina, vaikka se suuresti Suomesta poikkeaakin.

– Erityisesti kielen kanssa minulla on ollut ongelmia, sillä täällä ei yleisesti ottaen puhuta kovin hyvää englantia, Nella selittää. Kielimuurin vuoksi Nella on joutunut käyttämään paljon venäjää ja oppinut siinä samalla pakostakin valtavasti uutta sanavarastoa. Vaikka Nella pitääkin venäläisestä ruuasta, niin silti ruisleipä, salmiakki, purkka ja suomalainen kotiruoka maistuisivat mieluusti. Ruuan lisäksi Nella kaipaa Suomesta tuttuja pikkuasioita, kuten sähköhammasharjaa, koulupuvuttomuutta ja luontoa. Joskus Nella toivoo, että hänellä olisi suomalaista juttuseuraa, jotta  keskustelukumppani ymmärtäisi hänet täysin.

Nella koulupuvussaan. Pukua käytetään Venäjällä tiettyinä päivinä, ei aina.

Nella koulupuvussaan. Pukua käytetään Venäjällä tiettyinä päivinä, ei aina.

Vaihtoon lähtemistä Nella suosittelee lämpimästi. Mitä aikaisemmin vaihtoon hakee, sitä suuremmalla varmuudella pääsee juuri sinne maahan, mihin haluaa, vaikkakin kaikkia kohdemaita kannattaa katsoa ennakkoluulottomasti. Tietoa vaihtovuodesta kannattaa hakea netistä ja tiedotustilaisuuksista, joita järjestetään ympäri Suomen. Myös vanhoilta vaihto-oppilailta löytyy hyviä vinkkejä ja paljon omia kokemuksia, joista he kertovat mielellään.

– Minultakin saa kysyä mitä vain. Vastaan kaikkeen parhaani mukaan, Nella sanoo.

Laivaa katsomassa Mustanmeren rannalla.

Laivaa katsomassa Mustanmeren rannalla.

Vaikka aina asiat eivät suju halutulla tavalla ja joskus tulee huonoja hetkiä, niin uutta ei kannata pelätä.

– Vaihtovuosi on syvempi raapaisu kulttuuriin kuin matkailu, siinä kun  näkee kulttuurista vain sen näkyvän osan, joka on vain jäävuoren huippu siitä kaikesta, mitä kulttuuriin kuuluu. Samalla tulee myös entistä tietoisemmaksi omasta kulttuuristaan, Nella vielä kuvailee vaihto-oppilaaksi ryhtymistä.

NELLAN BLOGIA VAIHTOVUODESTA VOIT SEURATA OSOITTEESSA: http://www.finnishgirlinrussia.blogspot.fi

Mari&Lotta

Kommentointi on suljettu.